Algemene vragen

Ouders die hun kinderen vroeg willen brengen, kunnen al vanaf 7.30 uur bij ons terecht. Alle groepen zijn vanaf dat moment geopend. Vanwege activiteiten verzoeken we kinderen op de peutergroepen vóór 9 uur 's ochtends te brengen. Als je van plan bent om jouw kind later te brengen, is het prettig als je ons een berichtje stuurt. 

Je mag uiteraard zelf kiezen vanaf welke tijd je jouw kind ophaalt. De meeste ouders komen tussen 16.30 en 17.30 uur, maar we zijn open tot 18.30 uur. Als je na 18.00 uur je kind komt ophalen, is het mogelijk dat deze op een andere groep speelt. Er is altijd een medewerker boven bij de baby's en een medewerker beneden die de laatste kinderen opvangt.

Extra opvang voor een dag of dagdeel aanvragen is mogelijk. Dit kan aangevraagd worden in de ouderapp en alleen bij je eigen groep. Echter is de beschikbaarheid van extra dagen (door volle groepen) zeer beperkt. Je kunt aangeven wanneer je uiterlijk wilt weten of er plek is; zelfs tot de dag van benodigde opvang. Er zou nl. plek vrij kunnen komen bij last minute uitval door zieke kinderen. De extra gemaakt kosten staan op de eerstvolgende factuur of gaan af van het opgebouwde afwezigheidstegoed. 

Wanneer afwezigheid ten minste zeven dagen van tevoren in de ouderapp is gemeld, worden de gemiste uren opgenomen als tegoed. Dit tegoed kan worden aangewend tot twee maanden na de afmelding. We plaatsen kinderen alleen op hun eigen groep. Is de groep vol (wat helaas vaak het geval is) dan kunnen we niet plaatsen. Hiermee waarborgen we de kwaliteit van de opvang en het welzijn van de kinderen.

Bij het intakegesprek voor nieuwe kinderen worden meteen afspraken gemaakt voor wenmomenten.

Voorafgaande aan deze wenmomenten kun je als ouders je kind al voorbereiden. Naast oefenen met zelfstandig spelen en leren om soms even te moeten wachten, zijn slaaprituelen een aandachtspunt.

Op de opvang hebben we te maken met veiligheidsregels, waardoor we b.v. baby's niet mogen inbakeren. Als kinderen dit thuis gewend zijn, dan is slapen op de opvang ineens een stuk minder fijn. Zo is in slaap vallen bij mama aan de borst bij ons ook niet mogelijk. Het is verstandig dit tijdig af te bouwen i.i.g. overdag.

In onze flyer veilig slapen staan nog meer punten waar rekening mee gehouden moet worden.

Flyer veilig slapen

Verder is het fijn als persoonlijke spullen van een naam zijn voorzien. Denk aan: rugzakje, flessen, speen, knuffel, tuitbekers, laarsjes etc.

Soms komt het beter uit als je kind met iemand anders meegaat. Vanuit veiligheidsoverwegingen mogen kinderen bij Eigen Wijs alleen door anderen worden opgehaald met toestemming van ouders. Vooraf dus even een berichtje sturen met hierin de naam en bereikbaarheid van betreffende persoon.

Vragen over voeding

Ons dagritme bestaat uit 3 tafelmomenten; in de ochtend rond 9.30 uur eten we vers fruit/groente, bij de lunch vanaf 11.30 uur belegde volkoren boterhammen en in de middag om 15.30 uur weer vers fruit/groente, maar dan aangevuld met volkoren cracottes of rijstwafel.

Als kinderen wakker zijn tussen de middag krijgen ze een extra bekertje drinken met een verantwoord tussendoortje zoals rozijntjes of soepstengel.

Op de babygroepen wordt voor de allerkleinsten afgeweken van het dagritme en krijgen de kinderen voedingen naar behoefte en in overleg met ouders.

Als Groene Kinderopvang willen we gezonde en duurzame keuzes zo veel mogelijk stimuleren. Door alle verjaardagen op een groep kan een kind bij ongezonde traktaties zomaar te veel suikers en vetten binnenkrijgen. Daarom adviseren wij klein en gezond

Traktatie flyer

Op advies van een diëtiste en richtlijnen van het Voedingscentrum bieden we onderstaande standaard aan.

Fruit/groente: appels, peren, banaan, citrusvruchten, tomaten, komkommer, aangevuld met seizoensproducten.

Lunch: volkorenbrood met als broodbeleg: smeerkaas, Goudse kaas, kalkoenfilet, boterhammenworst, margarine, appelstroop en pindakaas. 

Tussendoortjes: korstje brood, soepstengel, rozijntjes, volkoren craqottes, rijstwafel of maisstick.

Drinken: water, thee (evt. met theelepeltje honing), diksap en halfvolle melk (bij de lunch).

We hebben gekozen voor Kruidvat flesvoeding zuigelingenvoeding 1 en opvolgmelk 2. Als je kind borstvoeding krijgt (of andere flesvoeding), dan kun je dat meegeven. Baby’s en dreumesen gebruiken op Eigen Wijs een fles of (tuit-)beker van thuis, aangezien ze daar het allerbeste uit drinken. Verder maken we fruithapjes vers en warmen meegebrachte groentehapjes op.

Flyer flesvoeding

 

Je baby drinkt borstvoeding, maar gaat starten op de opvang. Dat is geen enkel probleem. Borstvoeding wordt zowel vloeibaar als bevroren meegebracht. We kunnen zakjes langere tijd bewaren in onze diepvries of gedurende de dag (vanuit de koelkast) aanbieden. Het is handig om tijdig met je kindje te oefenen met het drinken uit een fles, zodat drinken op de opvang ook vertrouwd is.

Het komt geregeld voor dat kinderen intolerant zijn voor voedingsmiddelen of zelfs allergisch. Onze pedagogische medewerkers zijn er om met jullie samen alert te zijn op verschijnselen en voeding aan te passen. Op de babygroepen kan dit al bij flesvoedingen voorkomen, maar ook bij de eerste stappen naar vast voedsel. Bij de peutergroepen zien we geregeld kinderen met een lactose- of glutenintolerantie.

Als mogelijk, dan bieden we binnen ons aanbod alternatieven aan (b.v. rozijntjes als tussendoortje i.p.v. een soepstengel). Hebben kinderen iets anders nodig, zoals aangepaste flesvoeding of glutenvrij brood, dan wordt dit van huis meegebracht.

Vragen over activiteiten

Op de babygroepen worden verschillende dagritmes aangehouden afhankelijk van de slaaptijden. Ondanks alle wisselingen worden voldoende gezellige groepsmomenten gecreëerd.

  • Baby’s volgen eigen ritmes gedurende de dag; die worden in overleg met ouders vastgesteld en we handelen daarbij zoveel mogelijk naar behoefte van ieder kleintje.
  • Kinderen met één of twee slaapjes zitten bij tafelmomenten veelal samen. Hun momenten voor activiteiten zijn iets meer verdeeld over de dag. Zodra kinderen toe zijn aan één slaapje, houden we het gezamenlijk dagritme van de peutergroepen aan; wel zo makkelijk als een kindje later doorstroomt.

Gedurende de dag worden er verschillende soorten speelmateriaal aangeboden als activiteit, op eigen groep, de gang of in de speelzaal. Er wordt naar gestreefd om elke dag buiten te spelen op het dakterras.

Op de peutergroepen is het mogelijk om een gezamenlijk dagritme aan te houden. Om een richtlijn te geven:

  • Inloop vanaf 7.30 uur met vrij spel
  • 9.30 uur tafelmoment fruit/groente
  • Activiteit binnen/buiten of uitje
  • 11.30 uur tafelmoment lunch
  • Slaaptijd (voor diegene die het nodig heeft)
  • 15.30 uur tafelmoment fruit/groente en rijstwafel/volkoren craqotte
  • Vrij spel (meestal buiten) en ophaalmoment tot 18.30 uur

Natuurbeleving - écht materiaal - procesgericht.
Bij onze opvang krijgen kinderen een plek om zich te ontwikkelen en groeien. Dit kan m.n. door een uitgebreid en gevarieerd activiteitenaanbod. Onze pedagogische medewerkers betrekken kinderen vaak bij de invulling van de dag en geven ze de ruimte om te kiezen. Door verschillende activiteiten aan te bieden worden verschillende ontwikkelingsgebieden (vaak tegelijk) gestimuleerd. B.v. met verhaaltjes en liedjes wordt taalontwikkeling aangespoord, maar tegelijk ook sociale en cognitieve competenties versterkt.

Wij geven de voorkeur aan natuurlijke en échte materialen die de fantasie en creativiteit van kinderen stimuleren. Vaak zijn eenvoudige materialen, zoals lege dozen, doeken en knijpers erg uitdagend.

Vaak en veel buiten zijn; in de natuur kom je tot rust of kun je ravotten. Daarmee stimuleer je de motorische ontwikkeling.

Kinderen zijn graag creatief met hun handen bezig. Samen kleien, verven of knutselen zonder zorgen over het resultaat. Het proces is immers waardevoller dan een eindproduct. 

 

Ook buiten Eigen Wijs is er van alles te beleven. We hebben hiervoor twee elektrische peuterbussen (voor peutergroepen) en twee elektrische bolderkarren (voor babygroepen). Doordat er met de peuterbus gereden wordt op het fietspad, moeten onze pedagogische medewerkers in het bezit zijn van een daarvoor bestemd rijvaardigheidsbewijs. De bolderkarren voor de babygroepen zijn geschikt voor op het trottoir. Bij uitjes buiten ons terrein krijgen zowel kinderen als begeleiding felgekleurde hesjes aan voor extra zichtbaarheid. De hesjes van de kinderen zijn ook voorzien van ons logo en telefoonnummer.

Regelmatig gaan de peutergroepen erop uit; lekker uitwaaien op de hei, naar de kinderboerderij, een speeltuin, of kijken bij de treinen. Achter ons pand bevindt zich een klein bosje waar de groepen zo naar toe kunnen lopen.

Voor de babygroepen is een uitje buiten ons terrein wat meer een uitdaging (door de verschillende ritmes van de kinderen). Een uitje hoeft voor kleintjes ook niet groot te zijn. Met een groepje naar één van de peutertuinen is vaak al spannend genoeg. Met de bolderkarren kunnen ze wel een heerlijke wandeling maken naar een nabijgelegen veldje of speeltuin.

Uitjes worden meestal niet vooraf met ouders gecommuniceerd, aangezien dit gewoon onderdeel is van ons activiteitenaanbod.

Beleidsvragen

Het pedagogisch beleid beschrijft hoe de dagopvang wordt gegeven, o.a. de visie, de groepen, de invulling, de communicatie en de pijlers die Eigen Wijs uniek maken.

Pedagogisch beleid

Als een kind ziek is, dan is de kinderopvang niet de juiste plek. Welbevinden en herstel zijn dan prioriteit en dat lukt niet in groepsverband. Thuis is er meer rust en vertrouwde eigen spulletjes, plus papa of mama dichtbij.

Je ziek voelen gaat niet altijd gepaard met koorts. We kijken hoe een kind zich gedraagt en of ze mee kunnen met en in de groep. We bellen om te overleggen wat het beste is. Bij koorts boven 38,5 °C kunnen we voor de veiligheid en gezondheid van je kind geen opvang bieden en zul je z.s.m. moeten komen ophalen.

We verzoeken ouders om hun kind af te melden in onze ouderapp als ze ziek thuisblijven. De gemiste opvanguren komen niet in het afwezigheidstegoed te staan.

 Ziekte - en medicijnbeleid

Ons doel is om iedereen tevreden te stellen, maar we begrijpen dat er soms klachten kunnen zijn.
In eerste instantie is het fijn als ouders in gesprek gaan met de pedagogisch medewerkers van de betreffende groep. Als het probleem niet eenvoudig op te lossen is, kun je een aparte afspraak maken om het in alle rust te bespreken evt. samen met onze leidinggevende. Meestal komen we dan wel tot een oplossing. Mochten we er dan alsnog niet uitkomen of het gaat om een organisatorische klacht, kun je een afspraak maken met Marjoes van Hal. 

Interne klachtenregeling 

Je bent niet verplicht om de klacht eerst met ons te bespreken. Het is ook een optie om direct contact op te nemen met het Klachtenloket Kinderopvang waarbij Eigen Wijs is aangesloten. Ook als we er samen niet uit zouden komen, kun je bij hen terecht.

Het Klachtenloket Kinderopvang is bereikbaar via info@klachtenloket-kinderopvang.nl of via telefoonnummer 0900-1877. Voor meer informatie kun je hun website raadplegen:

Geschillencommissie kinderopvang

Wij zijn een door SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) erkend leerbedrijf en werken dan ook regelmatig met stagiaires. Meestal volgen zij de opleiding PW3 of PW4. Afhankelijk van de persoonlijke competenties, mogen stagiaires ingezet worden als beroepskracht.

Nieuwe stagiaires stellen we altijd aan ouders voor middels een nieuwsbericht en voorstelbrief op de groepsdeur.
Kijk ook bij ons team versterken.

Administratieve vragen

We kijken per moment welke plekken er vrij zijn of komen. Helaas kunnen we dat daarom niet direct op de site aangeven. Gebruik ons contactformulier om te informeren. Wij brengen je dan op de hoogte van de actuele mogelijkheden.

Contactformulier

Is er al een kindje uit een gezin geplaatst, dan is opnieuw inschrijven niet nodig. 
Je kunt simpelweg een e-mail sturen naar info@eigenwijs-ede.nl met vermelding van de uitgerekende datum, de gewenste dagen en de startdatum.

Eigen Wijs is geopend van maandag t/m vrijdag van 7.30-18.30 uur. Onze opvang is 51 weken per jaar open, waarbij we gedurende vijf dagen gesloten zijn. Meestal sluiten we de dag na Hemelvaart en tussen Kerstmis en Oud en Nieuw. Afhankelijk van de kalender komen we dan op vier dagen uit; een vijfde dag wordt ingevuld met een studiedag voor ons team om de pedagogische kennis te verdiepen. De sluitingsdagen worden in januari gecommuniceerd naar ouders, nadat ze zijn vastgesteld in overleg met de oudercommissie.

Tijdens Nationale feestdagen zijn we gesloten en dit valt buiten de telling van bovenstaande vijf dagen.

Per januari 2024 zijn de kosten:

  • Inschrijfgeld: eenmalig € 25,00
  • Kinderopvang: € 10,50 inclusief (fles-)voeding en luiers

We bieden 11 uur per dag kinderopvang aan en zijn 51 weken per jaar geopend. Voor een halve dag wordt 5 ½ uur gerekend. We werken alleen met een jaarcontract.

Rekenvoorbeeld bij 2 dagen opvang.
Je betaalt dan: 22 uur x € 10,50 vermenigvuldigd met 51 weken en dan gedeeld door 12 maanden = € 981,75 per maand.
Dit maandbedrag is inclusief voeding en luiers.

Afhankelijk van je inkomen, kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.

Op de toeslagenpagina van de Belastingdienst vind je alle informatie over de regels betreffende kinderopvangtoeslag. Bovendien kun je hier een berekening maken.

Toeslagen info Belastingdienst

 Proefberekening maken

Dit nummer heb je nodig voor een aanvraag voor toeslag bij de Belastingdienst: 690193968.

Mocht in de eerste maand blijken dat uw kind het niet naar de zin heeft dan geldt er geen opzegtermijn. Daarna is de opzegtermijn 1 maand ingaande op de dag van opzegging.

Kinderdagverblijf Eigen Wijs gebruikt alleen technische, functionele en analytische cookies die geen inbreuk maken op uw privacy. Hier leest u alles over in ons privacybeleid